Find us on Facebook



Domus India Cover

JUNE - JULY 2019 Issue





 
22
Editorial
Text by Kaiwan Mehta
24
Tribute
I M Pei
1917 — 2019
Text by Manoj Parmar
26
Tribute
Okwui Enwezor
1963 — 2019
Text by Ranjit Hoskote
30
Books
A moment of pause
On Mary Oliver’s ‘Upstream’
Text and photos by Aparna Andhare
34
Indian Aesthetics
Museum in transit
The Jaya He Museum, Mumbai
Text and photos by Sudha Ganapathi and Anuradha Shankar
40
Infrastructure
The 150-Year Evolution of Mumbai’s Coastal Road
Text by Robert Stephens
48
Projects
Pluralism in the built environment
Children’s Museum, CSMVS, Mumbai Kasturbhai Lalbhai Museum, Ahmedabad by RMA Architects
Text by Rahul Mehrotra and Kaiwan Mehta
Photos courtesy RMA Architects
70
Poetry
In this room, the poems come and go
Jonahwhale
Poet Ranjit Hoskote in conversation with Kaiwan Mehta
76
Under construction
The observer
Taipei Performing Arts Center, Taiwan
Taipei, Taiwan
Project by OMA
Photos by Kevin Mak, Chris Stowers
80
Urbanism
Darwin comes to town
New city creatures
Text by Frida Rosenberg
Photos by Marco Zorzanello
88
Future city products
Urban thinking in objects
A report from the Milan Design Week 2019
Milan, Italy
Projects by Matteo Cibic, Panter & Tourron, Wendelin
Federer, Reto Togni, Guto Indio da Costa, Ankita Ravindra
Chaudhari, Yi-Yun Wang, Elias Balda Reta, Iuliia Kharina,
Umar Jamaal Green, Chi-Wen Kao
100
Architecture
Hometowns
Architects that made their cities
Madrid, Spain; Rotterdam, the Netherlands;
Milan, Italy; and Basel, Switzerland
Text by Eduardo Prieto
Photos by Pedro Albornoz, Iwan Baan, Adriano A.
Biondo, Duccio Malagamba, Maurizo Montagna,
Ossip van Duivenbode, Ruedi Walti
110
Rassegna
The art of light
Presented by Giulia Guzzini
Cover Design:
Designed by RMA Architects, the cover juxtaposes an image of the New Children’s Museum at the Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya (CSMVS) in Mumbai with foundation drawings that involved a detailed mapping of existing tree roots around which the building was designed. Also incorporated in the collage is a 35-year-old dolphin skeleton discovered during manual excavation. As the footprint available for building overlapped exactly with the location of the oldest trees on the site, the challenge involved incorporating a structure while safeguarding the integrity of the trees. Through a detailed study of the existing tree root system, the architects protected and preserved the trees on the site, some of which are a century old. The foundations were then carefully designed amidst the roots, ensuring holistic growth within and around the New Children’s Museum building. The collage represents the resulting footprint of the building which is a response to the existing trees to construct a built form that subtly intervenes and creates a verdant atmosphere for users of all ages to enjoy within the space of the Museum. For more details turn to page 48.
Contents